Skorstenen är pricken över i:et

När skorstenen på det gamla huset rasat kan en murare var bra att kontakta för att mura upp en ny. Skorstenen är ofta i blickfånget när man tittar på ett hus från utsidan och den vill man gärna ha i skick. Taket på ett hus är rejält utsatt för hårda påfrestningar och en skorsten som ”sticker upp”, tar ännu mer stryk, i hård vind och nederbörd. En fin skorsten är på många sätt pricken över i:et på ett hus.

Egentligen alla former av reperationer och uppförande av en skorsten ska du lämna till en hantverkare som är utbildad på området. Letar du murare Stockholm kan du få den hjälp du behöver. En renovering av skorstenen blir ofta aktuellt på äldre hus, där rökkanalen kan vara otät. Ofta får man då nedslag av sotaren när besiktningen utförs. När man anlitar en murare får man även den sakkunskap man behöver när det gäller val av tegelsten och cement, något som många ”hemmafixare” ibland misslyckas med. Det är viktigt att bara använda de produkter som uppfyller myndigheternas krav och tål nordiskt klimat. En certifierad murare i Stockholm kan även lämna heltäckande garantier för arbetet.

Det är viktigt att man åtgärdar eventuella skador på en skorsten så snabbt man kan, då långtgående vattenskador kommer medföra en betydligt större kostnad vid en renovering.

För husägaren går det vanligen att utnyttja rotavdraget även för tätning av skorstenen, så det lönar sig att kolla upp med skatteverket vilka regler som gäller. Efter att en murare satt upp en ny skorsten eller en renovering är genomförs måste en sotare provtrycka skorstenen för att säkerställa att den fungerar som den ska. Har man köpt ett gammalt hus som har eldningsförbud på grund av bristfällig skorsten, kommer det höja värdet på både fastigheten och mysfaktorn om man åtgärdar det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *